Vuurtorengebruik door zendamateurs niet mogelijk

De van Speijk Egmond aan Zee

Vorig jaar hebben VERON en VRZA afspraken gemaakt met Rijkswaterstaat (RWS) over het gebruik van vuurtorens door zendamateurs tijdens het jaarlijkse International Lighthouse and Lightship Weekend (ILLW).
Vorig jaar hebben we de vergunningen voor het gebruik van de vuurtorens centraal laten lopen via de vertegenwoordigers van beide verenigingen. RWS is daarmee ontlast waardoor de kosten laag konden blijven. De procedure voor de gebruikers is vereenvoudigd en gestandaardiseerd. Ook dit jaar was het plan om dezelfde aanvraagprocedure te gaan volgen.
Enkele weken geleden hebben we RWS benaderd en voorgesteld dezelfde procedure voor het komende ILLW (op 18 en 19 augustus 2018) te hanteren. Daar kregen we echter de teleurstellende mededeling dat we dit jaar niet terecht kunnen in en bij de vuurtorens.
RWS laat namelijk groot onderhoud uitvoeren aan alle vuurtorens die onder hun verantwoordelijkheid vallen (dat zijn de meeste vuurtorens langs de Nederlandse kust). Tijdens dit onderhoud (dat ook tijdens het ILLW plaatsvindt) laat RWS geen andere partijen toe in en bij de vuurtorens.
Vanzelfsprekend is dit een teleurstelling voor de zendamateurs die soms al vele jaren gebruik maken van de locaties. Nu laten de regelementen toe dat het zogenaamde activeren van een vuurtoren ook mogelijk is als het radiostation is opgesteld in de directe nabijheid van de vuurtoren. We kunnen dus gewoon blijven deelnemen aan het ILLW, hoewel dit in een aantal gevallen misschien aanpassing vergt van de oorspronkelijke plannen.
We gaan er van uit dat we volgend jaar weer terecht kunnen in een tegen die tijd mooi opgeknapte vuurtoren. We hopen dat dit niemand ervan weerhoudt om vuurtorens te activeren en/ of verbindingen te maken met vuurtorens of misschien op jacht te gaan naar het mooie Dutch Lighthouse Award!
Mocht je nog specifieke vragen hebben dan kun je een mail sturen aan pd0nqd@veron.nl. Ik zal proberen om vragen vlot te beantwoorden.
Voor vragen over het ILLW kun je kijken op https://illw.net en voor vragen over het Dutch Lighthouse Award kun je kijken op https://www.dutchlighthouseaward.nl
Ik wens iedereen veel leuke verbindingen.
Alkmaar 7 juni 2018,
Fred van Welij, PD0NQD