WebSDR (Heet van de Ronde van Alkmaar (PI4ALK)

Zelf  ben ik (Jaap PA3CSL) regelmatig maandelijks een midweek weg, meestal op de Veluwe. Maar hoe leuk zou het zijn, om toch mee te kunnen luisteren met de ronde van je thuisfront, en dat is dus Alkmaar. Vorige week had ik dat geprobeerd, en PI4UTR gaf de ronde diep in de ruis door. Maar er blijkt een WebSDR station te zijn dat PI3ALK goed doorgeeft, en ook met mijn simplex signaal getest, gaat goed! Dus voor alle amateurs die regelmatig de ronde van Alkmaar willen volgen terwijl ze niet in de regio zijn maar wel internet ter beschikking hebben? Dit is het web adres wat ( met dank!) door Kees PD2HFE uit Stroet met ons werd gedeeld in de ronde van 25 april. Uiteraard ook dank aan Jan PE1BYW voor het runnen van deze WebSDR site.

Adres:       http://pe1byw.ddns.net:58073              Locatie: Schagen

Deze WebSDR is gebaseerd op OpenWebRX.

2024.02.20: Update van de webredactie – Er is een tweede WebSDR (ook op OpenWebRX bebaseerd)  beschikbaar, met dank aan Friso PF1B.   

Adres:      http://sdrhhw.nl                                         Locatiue: Heerhugowaard

——————————————————————————————————————-

Als luisteraar kunt U Uw aanwezigheid in de ronde doorgeven d.m.v. een emailtje naar mij, Jaap PA3CSL. Mijn email adres is te vinden op   QRZ.COM,  https://www.qrz.com/db/PA3CSL

Om dit te kunnen zien is het nodig om in te loggen met Uw QRZ.COM account.

————————————————————————————————————————

Opmerking webredactie: Het is mogelijk dat onze automatische link-checker af en toe een streep door bovenstaande link zet, maar dat komt omdat de Web-SDR site waarschijnlijk op een Raspberry-PI of een kleine PC draait: die gaat ook af en toe wel eens uit voor onderhoud, Helaas haalt onze linkchecker de streepjes niet weg als deze Web-SDR weer online komt….. Dus gewoon blijven proberen….

————————————————————————————————————————

Heb het na de ronde getest, ook op simplex en werkt prima!
Dus voor amateurs zoals Jan PA3RQR, Jos PA7JH, en ook voor mij en anderen een leuke manier om gewoon de ronde mee te kunnen luisteren! Zo ben je ook op vakantie toch een beetje betrokken bij de vertrouwde ronde op dinsdagavonden om 19:30 uur….. Toch? En ben je gewoon thuis? Meld je dan gezellig effe in!
Geen verplichtingen, wel gezellig! 73-ers, Jaap, PA3CSL.

(met toestemming van de auteur overgenomen uit Hamnieuws mei 2023)

Nagekomen informatie: Deze SDR stations kunnen maar een beperkt aantal luisteraars tegelijkertijd ondersteunen. Gebruik ze dus alleen als je geen andere mogelijkheid ter beschikking hebt.

VarAC

Tijdens de ronde van Alkmaar kwam de volgende website ter sprake:

https://www.varac-hamradio.com/

Het beste is om deze link aan te klikken en zelf te zien waar het over gaat, het is teveel om ier te vermelden.

Maar, in het kort:

VarAC is een nieuwe digitale mode, men noemt het op de home-pagina:

“VarAC. HF/FM Digital Chat Reinvented”

VarAC is a FREE, modern HF P2P real-time chatting application for the amateur radio operator that leverages the glorious VARA protocol 

(Met dank aan Jaap PA5JD voor deze tip)

Materiaal behorende bij de lezing “Baluns, Ununs en Ringkernen”

De handout en het Excel bestand zoals beschreven  door Harold PA0QRB tijdens zijn lezing zijn hier te downloaden. Het zijn 2 links naar de website van de Veron afdeling Den Helder zodat U altijd de meest actuele versie krijgt. Uiteraard zijn wij Harold PA0QRB onze dank verschuldigd voor het ter beschikking stellen van deze ondersteunende materialen.

PA0QRB_Balans_Ununs handout

Toroids berekenen – Excel spreadsheet

Burkhard Kainka:  (Diverse electronica (RF, SDR) en microcontroller experimenten, deze auteur heeft ook een aantal interessante boeken geschreven, zie o.a. Elektor)

Das Elektronik-Labor:   (Electronica experimenten)

 https://b-kainka.de/

https://www.elektronik-labor.de/

(met dank aan Meeuwes PD5MES voor deze tip)

De website van Hans PH0V, U wel bekend van de repeaters PI2ALK (70cm), PI3ALK (2m) en de bakens PI7ALK.

https://www.ph0v.nl

De website van Jos Verstraten, bekend van vele boeken en artikelen in Elektuur (Elektor) en Radio Electronica. U vindt hier oude artikelen en tevens jaargangen van oude tijdschriften, een aanrader.

“Elektronica-hobby blog van Jos Verstraten”

Mijn eerste artikel over elektronica, gepubliceerd in ‘elektuur’, schreef ik op mijn tweeëntwintigste. Vanaf dat moment heeft het schrijven over elektronica mijn leven beheerst. Als freelance-auteur, als redacteur, als eindredacteur en als eigen uitgever. Helaas kregen de zakelijke besognes de overhand en verdween het schrijven naar de achtergrond. Nu ik ‘gepensioneerd’ ben, zoals dat heet, ga ik weer vol enthousiasme publiceren over elektronica als hobby. Jos Verstraten.

https://verstraten-elektronica.blogspot.com/

(met dank aan Rob PA1EMT voor deze tip)

Ook een echte aanrader: “WorldRadioHistory- Radio Music Electronics Publications ALL FREE”.

Hier kunt U bijna alle oude bekende radio- en computertijdschriften legaal downloaden.

https://worldradiohistory.com/

(met dank aan Rob PA1EMT voor deze tip)

Interessante internet radio site:

Alle radiostations (ook lokale) die op internet uitzenden, over heel europa en daarbuiten.

Extra tip: er is ook een Android en Apple App voor de telefoon/tablet.

https://radio.garden/

(met dank aan Jan PA3RQR vor deze tip)

Handig om te zien of Uw radioballon nog in de lucht is: (SondeHub Tracker)

https://sondehub.org/

(met dank aan Jaap PA5JD voor deze tip)

Vindt U het ook zo rustig daarboven in de lucht? Zie wat er zoal vliegt….

Flightradar24 Live Flight Tracker – Real-Time Flight Tracker Map

https://www.flightradar24.com

(met dank aan Simon PE1PGW voor deze tip)

Overzicht van het weer in de wereld

De Ventusky-webapplicatie is voor u ontwikkeld bij ons bedrijf, InMeteo, in samenwerking met Marek Mojzík en Martin Prantl. Wij zijn een Tsjechisch meteorologisch bedrijf gevestigd in Pilsen. Bij ons bedrijf richten we ons op weersvoorspelling en meteorologische datavisualisatie. We hebben een schat aan ervaring in het presenteren van weergegevens van ons portaal, In-počasí, dat werd opgericht in 2006 en nu een van de drukst bezochte servers in Tsjechië is. We hebben besloten om gebruik te maken van onze kennis en ervaring en een applicatie van topkwaliteit te maken die meteorologische gegevens van over de hele wereld duidelijk weergeeft en waarmee u de weerontwikkeling voor elke plek op aarde kunt volgen.

https://www.ventusky.com

(met dank aan Jaap PA5JD voor deze tip)

Bent U ook zo toe aan een morse-challence:

https://morsle.fun

Deze tip kregen wij van Cees Jan PA3GYG:

Betreft:  “Morsum Magnificat” tijdschrift

Morsum Magnificat© is een auteursrechtelijk beschermde publicatie. Zyg Nilski, G3OKD, de auteursrechthebbende, heeft genereus toestemming verleend voor het downloaden van deze documenten voor persoonlijk gebruik. Deze toestemming geldt NIET voor downloaden of verspreiden voor commerciële doeleinden.

http://www.n7cfo.com/Tgph/Dwnlds/MM/MM.htm