Activiteiten tijdens de JOTA 2019

Op zaterdagochtend 19 oktober om 10.00 uur laat Scouting Dirk Duyvel uit Alkmaar een met helium gevulde ballon op met daaronder een zender welke een RTTY signaal uitzend op 70cm.
Project: 
Dirk Duyvel scouting JOTA 2019
Group: 
Dirk Duyvel scouting JOTA 2019
Location: 
Alkmaar (lat: 52.649956 lon: 4.756443 alt: 7M)
Payloads: DirkDuyvel 434.5375MHz USB RTTY 75 baud 540Hz shift ASCII-7 no parity 2 stop bits
Decoderen is mogelijk met Fldigi in HAB mode (https://ukhas.org.uk/projects:dl-fldigi) waarbij je ook op de kaart https://tracker.habhub.org/ verschijnt.
Wanneer je in Fldigi de vlucht kiest en op autoconfigure klikt heb je automatisch de juiste instellingen te pakken.
Wij hopen op veel ontvangers op de kaart. En nog leuker als de sonde wordt gevonden.
Groet,
Eric PD3EGE
Scouting Dirk Duyvel Alkmaar

Nieuwe Voorzitter Alkmaar

Jan Steen PA0JSY onze nieuwe voorzitter

Tijdens onze jaarvergadering op 11 januari heeft Jan Steen PA0JSY zich kandidaat gesteld als nieuwe voorzitter. Tijdens de stemming ronde is Jan unaniem gekozen tot nieuwe voorzitter. Het voltallige bestuur van Alkmaar zijn daar erg blij mee. Met de toetreding van Jan is het bestuur weer op volle sterkte en klaar voor de toekomst.  Hieronder stelt Jan zig graag even aan U voor.

Beste Medeamateurs,

Ik zal mij even voorstellen voor wie mij nog niet kennen. Mijn naam is Jan Steen, 59 jaar oud, woonachtig te Heerhugowaard. In 1978 heb ik mijn C-examen met goed gevolg afgelegd, wat resulteerde in de roepletter PE1CWE, uitgegeven begin 1979. Ergens rond 1990 heeft Age PA0XAW het initiatief genomen om les te geven in CW. Ik was een van de leerlingen. Ik was redelijk fanatiek en heb, naast de lessen van Age, ongeveer een jaar lang elke lunchpauze benut om te oefenen. Toen ik mijn CW-examen moest afleggen zat ik qua snelheid ‘ruim in  mijn jasje’. Mijn call PE1CWE werd ingeruild voor PA3FTD.

Ik was in die tijd erg actief. Ik had wat QRP CW-transceivers gebouwd en gebruikte deze o.a. op vakanties of tijdens de velddagen. Age heeft een paar van deze transceivers nog in gebruik. Het CW-QRP werk blijft voor mij interessant. Ik heb diverse transceivertjes gebouwd, o.a. van Hans Summers, t.w. de QCX. Deze gaan vaak mee op vakantie en heb daar veel verbindingen mee gemaakt. Voor de liefhebbers, Hans Summers (QRPlabs) werkt momenteel aan de QSX. Dat wordt een kitje voor een CW-SSB TRX, ca 10 W, met digitale filters en veel menugestuurde features. Komt binnenkort op de markt.

Een jaar of twaalf geleden heb ik mijn call PA3FTD ingeruild voor PA2JS. Een maandje terug heb ik deze omgezet in PA0JSY. Ik kom van origine uit IJmuiden en daar was het min of meer traditie om je initialen, gevolgd door de Y in de suffix te kiezen (JVY, LKY, JY etc). Vandaar PA0JSY.

Begin jaren 90 was ik reeds lid van het bestuur A01 als secretaris. Age was voorzitter in die tijd. Andere leden waren o.a. Jan Schermerhorn (SK), Jan Relyveld (SK), Lucien Slippens etc. Ik bewaar goede herinneringen aan die tijd.

Ik heb mijn kandidaatschap goed overwogen. Ik heb er zin in. Mijn XYL, die helemaal niets met radio heeft (alle apparatuur vindt ze ‘zwart met knopjes’), vindt het allemaal prima, dus ook daar geen roet in het eten.

Eén ding rest mij nog te vermelden, en dat is dat ik het jammer vind dat de vacature is ontstaan door het overlijden van Fred.

73, Jan – PA0JSY

Vuurtoren Van Speijk langer in de steigers?

Het ziet er naar uit dat het onderhoud aan de vuurtoren van Speijk in Egmond aan zee langer gaat duren! Hopelijk brengt het niet het lighthouse weekend van 2019 in gevaar 🙁

Bron: Bergens Nieuwsblad 12-12-18

The Internet of Things lezing door Ton PA3BBY op 9-11-18

De VERON-afdeling A01 Alkmaar nodigt u uit op haar verenigingsavond van vrijdag 09 november 2018.
Ton Willemsen PA3BBY neemt ons mee in De Wondere Wereld van het I.O.T, Internet Of Things, vrij vertaalt “Internet der Dingen”. Een Thing (Ding) is eigenlijk een hele kleine en vooral zuinige microcomputer met draadloze communicatie en optioneel voorzien van sensoren (input) en actuatoren (output). “Things” communiceren met elkaar (Radio!) en/of met een centraal punt en kunnen onderdeel zijn van een groter apparaat of machine.
De interesse van zowel de zakelijke wereld als van de zendamateur neemt steeds meer toe. Bedrijven investeren er al volop in, b.v. Intel (chips), T-Mobile en KPN (communicatie).
Ton PA3BBY kennen we al van zijn lezingen over Arduino en Raspberry Pi, dit belooft ook weer een bijzonder interessant onderwerp te worden en laat u zich verrassen!
Nieuws of wijzigingen worden bekend gemaakt middels HAM-nieuws, Flyer of via de website www.a01.veron.nl
De QSL-manager Simon PE1PGW is ook aanwezig.
Aanvang 20.00 uur.
Hek open 19.45.
Adres: Ko Hartog. De Oude Werf 18. 1851 PW Heiloo.
Graag tot dan.

 

Lezing Ruimtevaart & Astronomie Ger Vermij PA0GWV 6 Oktober

Op zaterdagmiddag 6 oktober 2018 houdt Ger Vermij pa0gwv uit Warmenhuizen een lezing over ruimtevaart en astronomie in mijn handboekbindersatelier te Bergen N.H. Filarskiweg 31 hoek Colnotweg. Huis met yagis voor 2 mtr en 70 cm. . Begint om half 3, binnenkomst om 2 uur. Kosten een tientje perr persoon.
Hiervoor kan men zich aanmelden via tonyvan@xs4all.nl .
Ton van Leeden PA3DNX

Vuurtorengebruik door zendamateurs niet mogelijk

De van Speijk Egmond aan Zee

Vorig jaar hebben VERON en VRZA afspraken gemaakt met Rijkswaterstaat (RWS) over het gebruik van vuurtorens door zendamateurs tijdens het jaarlijkse International Lighthouse and Lightship Weekend (ILLW).
Vorig jaar hebben we de vergunningen voor het gebruik van de vuurtorens centraal laten lopen via de vertegenwoordigers van beide verenigingen. RWS is daarmee ontlast waardoor de kosten laag konden blijven. De procedure voor de gebruikers is vereenvoudigd en gestandaardiseerd. Ook dit jaar was het plan om dezelfde aanvraagprocedure te gaan volgen.
Enkele weken geleden hebben we RWS benaderd en voorgesteld dezelfde procedure voor het komende ILLW (op 18 en 19 augustus 2018) te hanteren. Daar kregen we echter de teleurstellende mededeling dat we dit jaar niet terecht kunnen in en bij de vuurtorens.
RWS laat namelijk groot onderhoud uitvoeren aan alle vuurtorens die onder hun verantwoordelijkheid vallen (dat zijn de meeste vuurtorens langs de Nederlandse kust). Tijdens dit onderhoud (dat ook tijdens het ILLW plaatsvindt) laat RWS geen andere partijen toe in en bij de vuurtorens.
Vanzelfsprekend is dit een teleurstelling voor de zendamateurs die soms al vele jaren gebruik maken van de locaties. Nu laten de regelementen toe dat het zogenaamde activeren van een vuurtoren ook mogelijk is als het radiostation is opgesteld in de directe nabijheid van de vuurtoren. We kunnen dus gewoon blijven deelnemen aan het ILLW, hoewel dit in een aantal gevallen misschien aanpassing vergt van de oorspronkelijke plannen.
We gaan er van uit dat we volgend jaar weer terecht kunnen in een tegen die tijd mooi opgeknapte vuurtoren. We hopen dat dit niemand ervan weerhoudt om vuurtorens te activeren en/ of verbindingen te maken met vuurtorens of misschien op jacht te gaan naar het mooie Dutch Lighthouse Award!
Mocht je nog specifieke vragen hebben dan kun je een mail sturen aan pd0nqd@veron.nl. Ik zal proberen om vragen vlot te beantwoorden.
Voor vragen over het ILLW kun je kijken op https://illw.net en voor vragen over het Dutch Lighthouse Award kun je kijken op https://www.dutchlighthouseaward.nl
Ik wens iedereen veel leuke verbindingen.
Alkmaar 7 juni 2018,
Fred van Welij, PD0NQD

Schenking Rene Hazejager PA0VAL

Blij verrast waren we toen Rene Hazeleger de secretaris Simon belde met de vraag of de afdeling Alkmaar nog interesse had in radio zendapparatuur.
Door het overlijden van een familie lid van Rene was er apparatuur van het merk JRC beschikbaar gekomen. Rene zelf zendamateur met de call PA0VAL heeft zelf niet de mogelijkheid om de hobby nog te kunnen uitoefenen ivm de beperkingen op het QTH. Er is geen mogelijkheid om daar iets met antenne’s te kunnen doen. Rene kwam met het idee om de hardware beschikbaar te stellen aan de Veron Alkmaar met als doel de radio’s een nieuw werkend leven te geven.
Bij mij kwam het plan om de radio’s een vaste plek te geven in het Fort aan de Ham in Uitgeest.
Zoals U misschien weet is sinds kort de mogelijkheid om bij Simon Rodenburg PE1PGW in het Fort de Ham radio verbindingen te maken in een unieke omgeving de radio kamer van het Fort. Door de ligging van het Fort is er nagenoeg geen QRM en kunnen hierdoor mooie verbindingen gemaakt worden op de HF banden. Veron Alkmaar heeft een donatie gedaan waardoor er een mogelijkheid is ontstaan om met maximaal 2 zendamateurs per keer gebruik te maken van de radio kamer. Op woensdag is Simon meestal aanwezig in het Fort en kunt U naar hartenlust QSO’s maken.
Een zendamateur heeft inmiddels al gebruik gemaakt van deze mogelijkheid Rene PA0VAL zelf wie volgt?
Het bestuur bedankt Rene hartelijk voor zijn schenking.

Graag wel even van te voren contact met Simon opnemen mocht U overwegen het Fort te gaan bezoeken.
Dat kan via contact bestuur

Rob ’73 PA1EMT

Rene PA0VAL achter de JRC apparatuur

Rene PA0VAL maakt een QSO

Transceiver JST-135D plus speaker met onder de MFJ tuner de voedig

Reciever NRD-525

Dutch Lighthouse Award Update

Sinds de introductie van het Dutch Lighthouse Award in 2002 zijn er totaal 92 awards
uitgegeven. De meeste aanvragen komen uit DL, F, ON, OM, LY en SP.
Na zoveel jaar werd het tijd voor een nieuwe uitvoering van het award. De drie varianten
van het oude award worden niet meer toegepast; er is voortaan een basis award te behalen.
De aangepaste spelregels kunt U lezen op de website http://www.dutchlighthouseaward.nl
Ingangsdatum van de nieuwe uitvoering van het award is 1 augustus 2016; na deze datum
ontvangt u dus het nieuw uitgevoerde award.
Verbindingen met een Nederlandse vuurtoren voor 1 augustus 2016 blijven geldig voor de
aanvraag van de nieuwe uitvoering van het award.
Het award is gratis en wordt als aanhangsel in een e-mail naar u toegezonden zodat u
het zelf op papier kunt uitprinten.
Er is ook een nieuwe award manager aan wie u de aanvraag moet richten:
G. Brand PD1GB, Wethouder Kloostermangaan 8, 1761 GM Anna Paulowna; e-mail: gbrand@quicknet.nl

Op onze eigen web site valt het nieuwe regelement ook te lezen klik hier.

Schenking Ko Hartog

Om hartelijk dank te zeggen tegen de firma Ko Hartog die al geruime tijd ons onderkomen faciliteert
hebben we als bestuur besloten om een cadeau te geven in de vorm van een Airfryer.
Ko Hartog heeft wat foto’s gestuurd met het in gebruik nemen van de frituur pan op lucht.
Ze bedanken ons voor het mooie apparaat en zo te zien wordt er al volop gebruik van gemaakt.

IMG_4866
Het apparaat
IMG_4865
En het resultaat

 

Oproep: Opnames LINDA.tv Helaas !

fortaandenham

 

Helaas de opnames voor LINDA-TV gaan niet door, Filemon Wesselink is op
zaterdag 25 juni filemon niet beschikbaar en het wordt nog een hele puzzel wanneer het eventueel wel kan plaatsvinden.
Als bestuur waren we heel blij met de spontane reacties en mocht het er toch nog van komen, doen we graag weer een beroep op jullie.

’73 Fred van Welij (Vz A01)

Als je het Fort aan Den HAM wil bezoeken kijk dan voor info en de openingstijden op: http://www.fortaandenham.nl/cms/