13-12-2019

De laatste verenigingsavond in 2019 staat bij A01 altijd in het kader van gezelligheid voor de leden en hun partners zo ook dit jaar en het is elk jaar ook wel weer een verrassing.

De voorzitter opende de avond met een aantal mededelingen en dat we waarschijnlijk het volgend jaar op een andere lokatie zitten, daar Ko Hartog vertrekt naar een andere lokatie, we houden jullie op de hoogte.

Voor het bestuur is het: “Wat zullen we dit jaar in de bingo gooien” je probeert toch wat leuks te verzinnen.

Wij krijgen van de penningmeester een budget en daar moeten we het mee doen, het mag nog eventueel een paar procent meer zijn maar dan houd het ook op, ja en eerlijk gezegd goed dat we zo’n penningmeester hebben die “op de kleintjes let” hi.

Wat ik persoonlijk ook leuk vind, is dat we zelf maar uit moeten zoeken wat we leuk vinden en dat ook niet met elkaar overleggen, alleen dat we op de vergadering vooraf aan de avond de bonnen bij de penningmeester in moeten leveren, declareren klinkt wat aardiger en wat we gekocht hebben zien we pas op de avond.

Cees Jan PA3GYG en Hetty waren bereid de avond weer vast te leggen op de gevoelig “plaat” om een indruk weer te geven van de avond. Dank hiervoor. (Hieronder de foto impressie)

Henk PA0PQ kwam met zijn eigen “versterker” aan, zijn gehoor laat hem wat in de steek en je wilt de opgedreunde nummers niet missen natuurlijk, het apparaatje onder de bingo molen, dus dat moet wel een hels kabaal zijn geweest. Traditioneel draait Meeuwes PD5MES de molen en het opsommen van de nummers door Rob, PA1EMT. Win je een prijs dan wordt het een lootje trekken en daar hangt de gewonnen prijs aan vast.

Er waren ook nog een aantal presentjes gedoneerd door leden en dan wordt het toch wat minder als je door het lot je eigen gedoneerde presentje weer moet meenemen naar huis, beetje hilarisch maar ook wel grappig.

Wim PD0WDV is meestal onze gastheer en verzorgt de catering de drankjes enz. maar moest door gezellige familieomstandigheden verstek laten gaan, de voorzitter Jan PA0JSY nam nu de honneurs waar, dat is wel even wennen, maar met assistentie van Simon PE1PGW en Ton PA3BBY kwam dat allemaal zijn pootjes terecht en de versnaperingen gingen er in als koek.

Jan PA0JSY scoorde dit jaar de Hoofdprijs, proficiat, meestal is dat een waardebon van van een bekend internetbedrijf, maar dit jaar hadden we gekozen voor een bon van Primera, deze kun je bij de betreffende winkel inwisselen voor wat jou leuk lijkt, op van boekenbon, lunchbon tot een bon van de bekende internetbedrijven

Rond de klok van 23.15 uur was het het klaar en konden we terug kijken op een gezellige avond, het bestuur nog wat na evalueren en de boel opruimen om de zaak netjes achter te laten en tegen tien voor twaalf sloten Rob en Meeuwes het hek aan de Oude Werf in Heiloo.

Meeuwes PD5MES

14-12-2018                                                                                                                                           
Gezellige avond met Bingo  

Zoals elk jaar in de laatste maand van het jaar de Bingo avond. Dit keer met veel prijzen dus werd het lange avond tot in de kleine uurtjes. De hoofdprijs was een gedeelde 1ste plaats tussen Joop PA3JVA en Wil de XYL van Age PA0XAW. Na een eerlijke loting waarbij de winnaars een nr moesten opschrijven tussen 1 en 75 was het Wil die nr 13 had opgeschreven en dat was exact het nr wat als eerste uit het Bingo apparaat kwam vallen. Proficiat Wil met de prijs.

Hieronder een kleine foto impressie van Hetty de XYL van Cees Jan PA3GYG

10-11-17

Veiling avond een kleine foto impressie

De voorzitter Fred PD0NQD brengt de waar aan de man

Het publiek luister naar de veiling meester

Na de aankoop wat heb ik eigenlijk gekocht 😉

De kas bewaakt door Meeuwes PD5MES

13-10-17

Activiteit rond om Schagen tijdens WOII ; Aris Homan PA3AQU

De avond werd geopend door de voorzitter met mededelingen van de bestuurstafel,  dit keer geen schokkende berichten, maar wel met een vraag aan de aanwezigen:  “Als jullie een speciaal onderwerp ter sprake willen hebben geef het aan bij het bestuur” bijvoorbeeld, een “antenne avond” over resonantie, C en L enz. en dan nodigen wij een specialist uit. Verder is de shack van silent key Carel Frumau PA3HIE nu helemaal leeg, op de tafel staan de laatste restanten en er is nog een  antenne in de aanbieding en wel een Diamond X510N, de antenne zal bij geen belangstelling in de verkoop gaan op de avond in november en wat op tafel staat een kleine bijdrage voor de penningmeester.

Hierna was het woord aan Aris Homan PA3AQU met als thema: Duitse “Radio Activiteit” rond Schagen in WO II”.

Tijdens die donkere jaren stond er in de omgeving van Schagen een radiopeilstation van de Duitse Luchtmacht, er stonden vier van dergelijke Jägerstellungen in Nederland. In Schagen staat nog een landbouwschuur die daar deel van uitmaakte en droeg de officiële naam
“Schneeglöckchen”, de barakken en ander gebouwtjes, peiltorens en antennemasten zijn gesloopt maar het T-vormige gebouw staat er nog en was en is niet kapot te krijgen, zeg maar Deutsche Grünlichkeit.

Schneeglöckchen (sneeuwklokje) polder Keins Schagen

De taak van deze peilstations was het onderscheppen van bommenwerpers en jagers en het begeleiden vanvliegtuigen om zo nauwkeurig mogelijk hun bommenlast te lozen. Er werd niet alleen gebruik gemaakt van peil stations om dit doel te bereiken maar ook van radarsystemen met o.a. de Würzburg Riese en Freya-radar (foto). Men maakte gebruik van twee frequentie die elkaar bij de target kruisten en devlieger kreeg een signaal en bestookte de target. De luisterstations werden ook zeer veel “bemenst” met dames, de mannen zaten veelal ergens aan het front, maar waarschijnlijk bestond de capaciteit in

Freya-radar

Schagen uitsluitend uit mannen. Aris maakt ook heel veel studie van luchtopnames om te traceren waar antennes, gebouwen e.d. hebben gestaan, Google maps is in sommige gevallen een goede hulp, hij legt ook uit waar wij op moesten letten en dat viel nog niet mee, hij doet dit niet alleen in de omgeving van Schagen, elders in de provincie vind je nog steeds overblijfselen van die tijd. Medemblik en Den Helder ook hier stonden radiopeilstations en die droegen respectievelijk de namen “Hering” en “Salzhering”  Ondergetekende heeft geprobeerd om een indruk te geven van de avond, maar Aris een pracht verteller, was zo omvangrijk de avond was veel te kort. Zoals altijd werd Aris ook bedankt met de traditionele kaas en een fles om het weg te spoelen.
Nog even dit:  “Hij had al tegen zijn vrouw gezegd, neem donderdag maar geen kaas van de markt mee, want die krijg vast wel bij A01”.
Meeuwes  PD5MES

De aanwezigen luisteren naar het boeiende verhaal van Aris

8-9-17

Arduino; Ton Willemsen PA3BBY

Na de zomerstop zijn we de clubavond begonnen met een lezing van Ton Willemsen PA3BBY over de Arduino. Ton heeft hierover al eerder een lezing gegeven maar door nieuwe ontwikkelingen op het Arduino platform was het tijd voor een update. Ton zijn gevleugelde uitspraak is altijd
Het probleem is niet het gebrek, maar de overvloed aan informatie
En dat is ook zo, er is zoveel info te vinden op het internet dat soms door de bomen het bos niet meer te zien is.
Ton begon daarom ook met een opsomming van de diverse hardware die te koop is.
Niet alleen de Arduino zelf in diverse varianten maar ook diverse zgn shield die beschikbaar zijn passeerden de revue en dan nog een lading aan sensors die het geheel compleet maken.
Ton had ook diverse zelfbouw objecten meegenomen zoals een ultrasound afstand meter met display zodat de afstand kon worden afgelezen.
Nieuw was ook dat de Arduino software de zgn sketch tegenwoordig via de browser geladen kan worden en hierdoor de Arduino IDE software niet meer local op een pc of laptop moet worden geïnstalleerd. Het voordeel van deze werkwijze is dat men overal waar een internet aansluiting aanwezig is men kan werken aan het programma, ook samenwerken aan de ontwikkeling van de software behoort dan tot de mogelijkheden.
Zoals altijd ging Ton in op de vragen die kwamen van de aanwezigen en deze werden netjes beantwoord.
Na ruim 2,5 uur gespitste toehoorders konden we Ton de gebruikelijke versnaperingen kaasje + wijntje overhandigen onder luid applaus.

Rob PA1EMT

Ton PA3BBY

De toeschouwers luisteren aandachtig

Datum: 09-12-16

Op de laatste verenigingsavond van 2016 was er zoals gewoonlijk
weer een gezellige avond met een hapje en een drankje en natuurlijk
niet te vergeten de Bingo. Veel prijzen vonden weer hun weg naar de
amateurs waarvan veel hun XYL hadden meegenomen.
De hoofdprijs dit jaar was een tegoedbon voor bol.com die zijn weg
vond naar Marjan de XYL van Joop van Altena PA3JVA.

Hieronder een foto impressie Bingo avond:

Datum: 09-09-16

Dit keer een kleine lezing van een groot amateur 😉
Henk van Stigt PA0PQ over de Tigerstelling op Terschelling zoals altijd had Henk zijn
zaakjes goed voor elkaar een chronologisch overzicht van wat de betekenis was
van Tigerstelling en de functie hiervan passeerde de revue.
Terschelling werd door de Duitsers gezien als een van de beste locatie om hun radar
systemen te bouwen mede omdat het aanvliegen van de Engelse bommenwerpers naar
Duitsland toe via het noorden van Nederland werden uitgevoerd.
De verschillende radar systemen die de Duitsers gebruikte waaronder de Freya en de
Wutzburg Riese een volg radar systeem werden door Henk technische en op hun mogelijkheden
uit de doeken gedaan met bijpassende foto’s op de beamer.
Zoals een goed zendamateur betaamt gaat Henk niet over een nacht eis en heeft hij
een van de bunkers bezocht op Terschelling deze bunker van het type Bertha G52 type L487
is pas in 2004 ontdekt en uitgegraven. Veel bunkers zijn na de oorlog volledig overdekt met
een laag zand mede om de toegang te blokkeren en hierdoor de veiligheid te waarborgen.
Op Terschelling zijn nog 85 bunkers aanwezig uit de periode van de 2e wereldoorlog vier
van deze bunkers zijn aangewezen als project bunker en hebben een functie als museum.
Mocht U ooit op Terschelling zijn probeer dan een bezoek te brengen aan een van de
bunkers volgens Henk is het meer dan de moeite waard.
Zoals altijd kreeg de spreker aan het eind van de lezing een versnapering dit keer als
grapje een klein flesje wijn en dito kaasje voor een kleine lezing maar zeker niet
klein kwa informatie top verhaal Henk.

img_2708

Henk PA0PQ achter de laptop

img_2709

Bereik diverse radar systemen

Datum: 10-6-16

Op onze laatste club avond voor de zomer stop was weer een klein groepje vaste amateurs aanwezig.
Na het openen van de voorzitter met de gebruikelijke mededelingen was het zover de lancering van
onze nieuwe web site a01.veron.nl. We moedigen alle leden aan om content in te sturen om de web
site tot een succes te maken.

Zelfbouw

Om dat in de vooraankondiging van de avond was vermeld om zelfbouw mee te nemen had
Hans Veerman PH0V gehoor aan gegeven en een zelfbouw 70m Mhz transverter gebaseerd op het idee
van OZ2M meegenomen.
Hans heeft hieromheen nog wat uitbreidingen gemaakt waaronder een eindtrap van 30 Watt.
Het geheel werkt samen met de QRP set Yaesu FT-817 die afgestemd staat in de 28 Mhz band.
Door middel van het schakelen van 5 volt uit de FT-817 wordt het coax relay geactiveerd voor RX/TX.
Inmiddels zijn er al aardig wat verbindingen met deze transverter gemaakt waaronder naar ijsland.
Al met al een mooi resultaat hieronder wat foto’s van het project.

Hams Veerman 70mhz transciever 004

De 70 Mhz transverter van PH0V

Hams Veerman 70mhz transciever 002

30W eindtrap met een eindtor uit een oude mobilifoon

Hams Veerman 70mhz transciever 001

De voortrap

Hams Veerman 70mhz transciever 006

De trotse eigenaar Hans PH0V